Frågor och svar

på allt mellan himmel och jord

Har du en fråga så har vi ett svar

Vanligt förekommande frågor från våra kunder

Här har vi samlat svar på vanligt förekommande frågor. Klicka på frågan som intresserar dig så visas svaret. Har du en fråga som inte finns här så får du gärna ställa den till oss genom att klicka på brevikonen nere till vänster.

Vi är ett fristående konsultbolag som hjälper privatpersoner och företag med IT och kommunikation. Vi säljer tyvärr inte egen internetaccess men du kan alltid anlita oss för att göra en sammanställning av vilka erbjudanden som gäller just där du bor. Vi kan även hjälpa dig i kontakterna med den operatör du slutligen väljer.

Att välja internetleverantör i Frankrike kan vid första anblick te sig nästan övermäktigt. För att underlätta har vi sammanställt lite matnyttig information som du hittar i vårt dokument Val av operatör för internet och telefoni i Frankrike

De flesta mobiloperatörer i Frankrike erbjuder funktionen “Mobilsamtal via wifi”. Detta gör det möjligt att ta emot och ringa mobilsamtal via sitt lokala wifi-nät för det fall mobiltäckningen är dålig eller obefintlig.

För att använda tjänsten, måste den aktiveras i mobiltelefonen. Om man har ett mobilabonnemang med SFR/RED, måste man eventuellt även aktivera tjänsten “WiFi-samtal” från “Mina sidor”, SFR & Moi-applikationen eller genom att kontakta operatörens kundtjänst.

Ja det finns en mängd olika kontantkortserbjudanden (cartes SIM prépayées på franska)

Ja, de flesta mobiloperatörerna erbjuder eSIM

Mobiloperatörerna ändrar kontinuerligt sina utbud. I skrivande stund erbjuder bl a SFR ett dataabonnemang med obegränsad datamängd när man befinner sig i Frankrike. Man betalar en fast avgift per dag man använder det. Tjänsten heter “Internet Partout”

Det beror på många olika saker så det är svårt att ge ett heltäckande svar. Generellt kan sägas att det är ungefär samma som i Sverige avseende avtal med teleoperatörer. Dock måste man givetvis informera sig om de aktuella reglerna vid köptillfället

Ett enkelt, och praktiskt tips för att ta reda på det, är att titta på kabeln som routern är ansluten till ”internetuttaget” med. Om kabeln ser ut som en gammaldags TV-antennsladd är det koaxialanslutning. Om kabeln istället är en vanlig nätverkskabel eller ännu tunnare, är anslutningen sannolikt via fiber.

Flera teleoperatörer erbjuder så kallat publikt wifi på allmänna platser i många städer och byar.

Det finns produkter som man kan koppla ihop och konfigurera för att förstärka denna typ av signal för bruk inomhus. Det är dock ingen standardlösning och därför ber vi er kontakta oss om ni är intresserad av denna typ av lösning.

Det är dock viktigt ur säkerhetsaspekt att känna till att all trafik via publikt wifi vanligen är oskyddad och kan avlyssnas och påverkas i illvilligt syfte. Internetanslutning via lokalt installerad router från tele-/internetoperatör erbjuder ett bra skydd mot detta genom att det ingår så kallad brandvägg.

Det brukar ingå ett fast utbud av kanaler. De flesta erbjuder sedan möjlighet att köpa till extra kanaler och/eller kanalpaket

ComExpert är ett svenskt aktiebolag. Vi kan erbjuda RUT-avdrag enligt svenska Skatteverkets regler. Eftersom det är en tidskrävande arbetsprocess för oss att administrera RUT-avdrag så erbjuder vi denna möjlighet vid uppdrag om minst 3 timmar.

Vissa TV-boxar kan anslutas via wifi, vilket löser problemet. I annat fall kan man använda en så kallad nätverksförlängare för att leda signalen via elnätet från platsen där routern finns, till platsen där TV-boxen finns. Vi på ComExpert kan hjälpa till både med att ta reda på om din TV-box kan ansluta via wifi och att tillhandahålla nätverksförlängare.

Absolut. Vi designar, bygger och underhåller hemsidor. För mail och webhotell (där hemsidan finns rent fysiskt) använder vi en svensk leverantör som heter Oderland

Vi kan sköta hela projektet med hemsida och mail, eller endast de delar som du inte själv vill hantera.

När det gäller paraboler och satellit-tv hänvisar vi till företag som specialicerar sig på denna äldre teknik.